We bieden een breed scala aan educatieve ervaringen, van bezoeken aan recyclageparken tot interactieve workshops voor scholen. Zo leren je leerlingen hoe ze afval kunnen verminderen, maar ook hoe ze duurzame gewoonten kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Geen tijd voor een bezoek of workshop? Leer dan sorteren op een speelse manier met de afvalknaller of sorteerbingo. Samen maken we de toekomst groener!
Workshops
Dankzij een samenwerking tussen Fost Plus, GoodPlanet en Djapo kunnen scholen uit Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Merelbeke-Melle (Melle), Wetteren en Wichelen gratis deelnemen aan interactieve workshops over het belang van goed sorteren.
Wat is er aan de hand in Viesvuilland?
Vies en vuil … Zo ziet Viesvuilland eruit. Plots werden de mensen er lui, héél lui en gooiden ze zomaar hun afval op de grond. De bomen en dieren werden er ziek, droevig en boos van. Zo kon het niet langer … Er moest iets gebeuren! De koning van Viesvuilland vroeg om hulp, maar vond geen oplossing. Daarom stuurde hij de prinsen en prinsessen de wijde wereld in – misschien ook naar jouw school – op zoek naar een oplossing voor het vele afval.
Maar is Viesvuilland het enige land dat wel eens vies en vuil is? Is jullie omgeving proper? Via een spannend sorteerparcours leren de leerlingen om afval juist te sorteren. En misschien hebben ze zelf ideeën om afval te verminderen?
Doelgroep
Kleuters en leerlingen 1ste graad lager onderwijs
Duur
- 30 min voor de 1ste kleuterklas
- 50 min voor de 2de en 3de kleuterklas
- 75 min voor het 1ste leerjaar
Prijs
Gratis
Inschrijven via Viesvuilland
LABO - Leren Afval Beheren op School
Iedereen maakt afval, maar hoe raken we het weer kwijt? Of beter nog: hoe voorkomen we afval? Ontdek samen met de bende van de ‘Plots Afgedankte Dingen – de PAD’s’ hoe we afval op school beter kunnen beheren en aan afvalpreventie kunnen doen. Via interactieve en gevarieerde werkvormen zoomen we in op de kernprincipes van de Europese afvalstrategie: rethink, reduce, reuse, repair en recycle. Ofwel: afval omdenken, verminderen, hergebruiken, herstellen en recycleren.
Doelgroep
2de en 3de graad lager onderwijs
Duur
120 min
Prijs
Gratis
Inschrijven via LABO
Ik zie wat jij niet ziet
Ik zie wat jij niet ziet' is een educatief aanbod voor het secundair onderwijs om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. De toegepaste methodiek geeft jongeren eigenaarschap en scherpt hun verantwoordelijkheidszin aan. Door actiegericht te werken, creëer je als leerkracht betrokkenheid en prikkel je jongeren hun nieuwsgierigheid rond dit thema. Je leert hoe je hun creatief en kritisch denkvermogen aanwakkert, zodat ze gaandeweg ontdekken dat ze deel uitmaken van een groter geheel waarbinnen hun gedrag een positieve invloed kan hebben. Aan het einde van dit traject beschikken jouw leerlingen over de nodige tools om nu en in de toekomst duurzame keuzes te maken.
Het gratis downloadbaar lespakket bestaat uit inhoudelijke en didactische achtergrondinformatie en concrete lesvoorbereidingen waarmee je zelfstandig aan de slag kan gaan. De lessen zijn afgestemd op de eindtermen/ontwikkelingsdoelen en bevatten werkvormen, tips en inspiratie om samen met je leerlingen een actiegericht en betrokken project rond duurzaam omgaan met huishoudelijk verpakkingsafval op te zetten.
Doelgroep
Secundair onderwijs: 1ste graad, 2de graad, 3de graad, OKAN en BuSO
Prijs
Gratis
Meer info en de lespakketten vind je op Ik zie wat jij niet ziet
Blijf op de hoogte
Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten, gratis educatief materiaal en exclusieve aanbiedingen speciaal voor kleuter- en lagere scholen. Onze nieuwsbrief verschijnt alleen wanneer we iets écht interessants te delen hebben – geen spam, alleen inspiratie voor jouw klas!