Wist je dat afvalophalers continu moeten zorgen dat ze ook letterlijk in de kijker lopen? Ze krijgen regelmatig te maken met gevaarlijke situaties en soms zelfs agressie. Filip Meskens, al 23 jaar een enthousiaste ophaler, deelt zijn ervaringen en geeft tips over hoe jij het samen met het afvalteam aangenamer kan maken op de baan.

Ophaler Filip haalt GFT op

Afwisseling en uitdagingen

Filip is per toeval in het vak gerold. “Ik zag de job voor vuilnisman op een computer met vacatures staan en ben me gaan aanbieden. Ik werd geselecteerd en sindsdien ben ik niet meer gestopt met deze job.” Wat hem aanspreekt? “Altijd buiten zijn, de afwisseling in het werk en de verschillende collega’s.” Toch heeft het beroep ook minder fijne kanten. “Soms is het fysiek zwaar. Maar wat me het meest stoort, is de agressie op de baan. Als we een zak moeten afkeuren of een straat even blokkeren, reageren sommige mensen fel.”

Altijd rustig blijven

Elke dag opnieuw is het uitkijken geblazen in het verkeer. “Automobilisten hebben vaak haast en steken ons roekeloos voorbij, soms zelfs over het fietspad of voetpad,” vertelt Filip. “Speedpedelecs vormen ook een risico, die razen ons voorbij zonder dat we ze horen aankomen.” Zelf heeft hij nog geen ongeluk gehad, maar hij is zich bewust van de gevaren. “Ik heb al veel geluk gehad en dankzij mijn ervaring zie ik gevaarlijke situaties meestal goed aankomen. Ik blijf ook altijd rustig, want als je begint te roepen, escaleert het alleen maar.”

Gouden regels

Volgens Filip kunnen bestuurders veel doen om zijn werk veiliger te maken:

  1. Maak oogcontact met ophalers en vraag vriendelijk of je voorbij mag rijden in plaats van zelf het initiatief te nemen.
  2. Geduld hebben is ook belangrijk. Vertrek op tijd, dan hoef je niet gehaast te zijn.
  3. Houd afstand van de afvalwagen. Niet alleen voor onze veiligheid, maar ook voor die van jezelf. Als de pers afval samendrukt en er schiet iets weg, kan dat op je wagen terechtkomen.
  4. Parkeer je wagen juist. Als we niet door kunnen, moeten we overal aanbellen om de eigenaar te zoeken. Zo verliezen we tijd en vertraagt de hele ophaling.

Wederzijds respect

Om veilig te werken nemen Filip en zijn team ook zelf de nodige maatregelen. “We dragen verplicht fluorescerende kledij. Nieuwe medewerkers of jobstudenten krijgen uitleg over veilig op en af de wagen stappen en opletten in het verkeer. We zorgen er ook altijd voor dat de chauffeur ons goed kan zien in zijn spiegels. Langs die weg of langs zijn camera’s geven we aan of hij mag doorrijden of moet wachten om bijvoorbeeld eerst een voorbijganger te laten passeren.” 

Filips grootste wens? “Meer respect en voorzichtigheid van weggebruikers. En met een knipoog voegt hij eraan toe: “Als mensen tijdens de Week van het Afvalteam een attentie willen achterlaten voor de ophalers, mag dat natuurlijk ook altijd!”

De Week van het Afvalteam is dit jaar van 2 t.e.m. 8 juni.