In juni 2024 waren we door extreem nat weer genoodzaakt om een noodlozing uit te voeren van ons overtollige afvalwater. We hadden daarvoor de nodige vergunningen. Tijdens deze noodlozing ontstond geurhinder voor de inwoners van Appels.

Eerst en vooral bieden wij alle gedupeerden onze oprechte excuses aan en wij danken iedereen voor het begrip en geduld in deze situatie. Op deze pagina zullen wij regelmatig een update plaatsen van de vooruitgang van de maatregelen die wij nemen in samenwerking met de milieu-inspectie en Aquafin.

Laatste update 14 augustus 2024

Genomen maatregelen

Na de eerste klachten werd de noodlozing eind juni stopgezet en de installatie van de noodlozing werd afgebroken. Het overtollige afvalwater werd opgevangen in het wachtbekken van onze waterzuiveringsinstallatie.

Hiermee was de geurhinder echter niet van de baan. In een volgende poging om het probleem op te lossen, voegden we chemische stoffen toe aan het water. Helaas had ook dit niet het gewenste effect.

In de week van 5 augustus begonnen we met de afvoer van het percolaat. Dat is het afvalwater van onze composteerinstallatie.

Op 14 augustus vernevelde de brandweer een product over het bufferbekken dat de verspreiding van geur moet tegengaan.

Maatregelen vanaf 19 augustus

  • Op 19 augustus begonnen we met vrachtwagens afvalwater te verwijderen uit het wachtbekken van de waterzuiveringsinstallatie. Dit zullen we gedurende enkele weken blijven doen. 
  • Eveneens op 19 augustus verwijdert de aannemer de stalen platen op het kruispunt van de Bevrijdingslaan met de Stuifstraat ter hoogte van de riolering. 
  • We zijn actief op zoek naar een mobiele waterzuiveringsinstallatie om op langere termijn een structurele oplossing te kunnen bieden. 

Nogmaals onze oprechte excuses en bedankt voor je begrip.