Een team van 20 medewerkers is dagelijks in de weer om je GFT te verwerken. Dat betekent: handen uit de mouwen en koppen bij elkaar om samen de innovatieve stap te zetten van afval naar biogas een compost.
Collega’s Geert, Davy en Dirk nemen je mee achter de poorten van onze composteer- en biogasinstallatie.
Geert is één van onze chauffeurs die met de wiellader de composteertunnels vult met Groente-, Fruit- of Tuinafval (GFT) of op het einde van het composteerproces de compost uit de tunnels haalt:
"We werken in een doorschuifsysteem. Iedere week pik je in op een andere stap in het proces. Alles begint met de ophaalwagen die GFT komt lossen. We scheppen met onze wiellader het GFT op en doen dit in een breekinstallatie. Het materiaal wordt verfijnd en in de vergister geïnjecteerd. Als het uit de vergister komt, spreken we van digestaat. Dit product gaat opnieuw naar de breker om te vermengen met het structuurmateriaal. Dat is een combinatie van snoeihout en zeefresten. Als de samenstelling van het materiaal in orde is, sta ik of een collega klaar om het materiaal naar de composteertunnels te brengen waar de natuurlijke omzetting van GFT in compost versneld gebeurt.”
Zowel de vergister als de composteertunnels en biogasopwerkingseenheid zijn computergestuurd. Technisch operator Davy houdt via de schermen alle waarden goed in de gaten. Een storing in het proces, een defect aan een klep of GFT dat te droog of te nat is. Niets ontsnapt aan zijn aandacht.
“Elke dag is anders en biedt nieuwe uitdagingen. Dat maakt de job boeiend. De schermcontroles hebben prioriteit, maar ik kan dit aanvullen met andere taken, zoals administratieve registraties van de GFT- en composthoeveelheden en het fysiek oplossen en bijsturen van stoornissen. In vroegere jobs werkte ik aan machines, nu zit ik als het ware midden in een grote machine die zowel compost, biogas, warmte als elektriciteit levert. Ik ben fier om dit te mogen doen en te kunnen zeggen dat ik operator ben van een biogasinstallatie en vergistingstoren. Elk teamlid heeft zijn functie in het proces, maar er is wel één constante: niemand van ons is bang om de handen vuil te maken. Als er een probleem is, dan staan we er allemaal en werken we samen aan een oplossing. Manager, teamleader, mechanieker, chauffeur of kuiser. We hebben hier allemaal al met een schop in onze handen gestaan.”
Maar wie we het meeste met een borstel, schop of veegmachine tegenkomen, zijn kuisers Dirk en Stefan.
Op het einde van de werkdag liggen het bedrijfsterrein en de fabriekshallen er piekfijn bij. Dan weten we dat Stefan met de veegmachine is gepasseerd. Stefan: "Je ziet me vooral aan het werk buiten de werkuren van de andere collega's. Op die manier kan ik in alle veiligheid de hallen kuisen, de machines grondig reinigen en het buitenterrein proper maken. Tegen 21 uur ligt alles er netjes bij. Dat de collega's de volgende werkdag in een propere omgeving kunnen starten, is voor mij superbelangrijk. Daar haal ik de eer van mijn werk uit. Appreciatie daarvoor krijgen, geeft mij een boost om mijn missie iedere dag verder te zetten."
Dirk kuist al 28 jaar bij Verko: “Tijdens de ochtendbriefing vertelt de leidinggevende welke composteertunnels onze wielladerchauffeurs zullen leegmaken. Als die klus gedaan is, maak ik de verluchtingsgroeven in de tunnels proper. Dat is belangrijk, want langs de groeven voeren we zuurstof aan om de compost optimaal te kunnen beluchten. Zonder zuurstof geen compostering. Het reinigen van de fabriek en de machines is mijn hoofdtaak. Die wissel ik af met kleinere opdrachten, zoals het aanvoeren van gehakseld snoeihout of het afvoeren van uitgerijpte compost of grove zeefresten die voor een tweede keer het composteerproces moeten doorlopen. De dagen vliegen voorbij. Eind dit jaar ga ik op pensioen, maar het is leuk om te kunnen terugblikken op de fijne samenwerkingen met mijn collega’s en om te zien hoe afvalverwerking de voorbije jaren fel geëvolueerd is.”