84% van het gesorteerde afval in ons land wordt gerecycleerd. Een mooi cijfer. Maar er is nog steeds te veel vuilnis. Met deze tips helpen we je alvast op weg om de afvalberg te verkleinen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook je portemonnee vaart er wel bij. 

1. Ga met een boodschappenlijstje naar de winkel

Maak voordat je vertrekt een lijstje met alles wat je nodig hebt en houd je in de winkel aan dat lijstje. Dat is het makkelijkst op momenten dat je geen honger hebt. Met een lijstje ben je minder vatbaar voor verleidelijke aanbiedingen of dingen die je niet nodig hebt. Je hoeft dan ook niet door alle rayons te gaan. 

2. Gebruik een herbruikbare boodschappentas

Zorg dat je steeds een herbruikbare boodschappentas op zak hebt. Zo vermijd je dat je toch een plastic wegwerpzakje moet aanschaffen. En ook in kledingwinkels hoef je dan geen papieren zak te vragen. 

3. Kies voor producten zonder verpakking

In quasi elke supermarkt zijn groenten en fruit los te verkrijgen. Op de markt en in speciaalzaken vind je ook noten, gedroogd fruit, kruiden, olijven, pasta en heel wat andere producten zonder verpakking. Neem je eigen katoenen netje, herbruikbare broodzak of doosje mee om de gekochte waren in op te bergen.  

4. Vermijd 'oververpakking'

Supermarkten bundelen verschillende producten graag in een plastic folie of karton. Het is enerzijds makkelijker om ze te vervoeren, maar anderzijds ook een strategie om ervoor te zorgen dat mensen er meer tegelijk van kopen. Verwijder deze extra verpakking en koop alleen de hoeveelheid van het product die je nodig hebt. 

5. Ga naar afvalarme winkels

Er bestaan speciaalzaken waar je met eigen dozen, potjes en flessen welkom bent. Hier vind je een overzicht van alle afvalvrije winkels in België.

6. Gooi wegwerpverpakkingen op de schop

Wattenschijfjes, maandverbanden, luiers, vochtige doekjes, keukenpapier ... voor al deze wegwerpproducten bestaan herbruikbare varianten. Eens je de drempel om ze te gebruiken overwonnen hebt, ben je helemaal verkocht. Niet aarzelen, dus. Informeer ook eens bij je gemeente naar subsidies voor duurzame luiers.

7. Was jezelf, je huis en je kleren duurzaam

Onverpakte zeep-, shampoo- of tandpastablokjes zijn terug van weggeweest en minsten even goed als hun evenknie in plastic flessen. Vind je jouw zeep, wasproduct of afwasmiddel niet afvalvrij, opteer dan voor producten met navulverpakkingen.

8.  Verkies statiegeldverpakkingen

Als je het leeggoed de volgende keer weer mee naar de winkel neemt, krijg je het statiegeld terug. Water drink je natuurlijk altijd van de kraan. Het is minstens even gezond en veel goedkoper.

9. Ga voor retro, vintage of hippe koopjes

Stap eens een tweedehands- of kringloopwinkel binnen. Je vindt er spullen in uitstekende staat, vaak voor een prikje.