Sinds de verplaatsbare camera's in dienst zijn, werden er reeds 68 sluikstorters betrapt!

Het voorbije 1,5 jaar voerde de handhavingscel van Verko 400 sluikstortcontroles uit. Het ging om controles op afval dat Verko zelf aantrof rond de glasbollen of dat door de gemeenten, op basis van klachten van alerte buurtbewoners of wandelaars, werd gelabeld als sluikstort.

In de strijd tegen sluikstort beschikt Verko al bijna 1,5 jaar over 10 verplaatsbare camera’s die we inzetten op glasbollocaties of andere sluikstortgevoelige plaatsen. En dit heeft duidelijk een invloed op de pakkans! Met behulp van de verplaatsbare camera’s hebben we in onze aangesloten gemeenten 68 sluikstorters kunnen identificeren.

Verko doet al jaren via sensibiliseringsacties inspanningen om de vastgestelde hoeveelheid sluikstort, ook al volgde die een dalende trend, nog meer naar beneden te halen. En met de uitbreiding van het luik handhaving kan Verko in de dienstverlening nog een stap verder gaan.
Helaas blijft een kleine, hardnekkige groep inwoners zondigen tegen sluikstort. Door hen te identificeren kunnen de bevoegde instanties een sanctie treffen en zullen sluikstorters hopelijk beter beseffen en financieel voelen wat de gevolgen zijn van onwettig afval dumpen.