Niet alle tuinafval moet zomaar meegegeven worden met het GFT of gebracht worden naar het recyclagepark.
Wist je dat snoeiresten en grasmaaisel ook een meerwaarde hebben in je tuin?
We zetten alvast enkele nuttige tips op een rijtje.
1. Maak plantensteunen en/of rijshout van je snoeihout
Niet alle planten zijn even stevig gebouwd en opgewassen tegen een (wind)stoot. Denk bijvoorbeeld aan bonen, rozen, blauweregen… Zij kunnen letterlijk wat steun gebruiken in hun zoektocht naar licht. Zet een tak snoeihout in de buurt en maak de plant vast met wat touw.
2. Zorg voor een feestmaal voor je (tuin)dier
Cavia’s, konijnen, dwerggeitjes zijn verzot op vers gesnoeide takken, zeker van de hazelaar, wilg, els, meidoorn en haagbeuk. Gun je dieren een feestmaal, en schotel hen af en toe wat vers snoeihout voor.
3. Maak van het snoeihout een vlechtwerk
Heb je in je tuin enkele heesters en bomen die bij het snoeien lange, rechte takken opleveren, dan is een vlechtwerk zeker het overwegen waard. Je kan er letterlijk alle richtingen mee uit. Een lage boord (10 à 20 cm) langs een bloemenborder of groentebed vraagt amper een paar uur werk. Heb je meer materiaal en wil je het iets hoger (30 à 50 cm) dan kan het vlechtwerk dienen als keermuurtje voor een verhoogd plantvak of als onopvallende tuinafsluiting.
4. Verhaksel zelf je snoeihout en gebruik de houtsnippers
Heb je zelf een hakselaar? Dan is het zeer nuttig om zelf je snoeihout te verhakselen tot houtsnippers. Het grote voordeel van snoeihout versnipperen, is de volumereductie. Na het verhakselen, blijft van de oorspronkelijke hoop takken amper 10 à 15 % over. Je kan de houtsnippers op heel wat manieren nuttig inzetten in je tuin:
- Versnipperd snoeihout is uitstekend geschikt als mulchmateriaal (zie ook punt 5).
- Je kan er een snipperwand mee maken.
- Heb je een compostvat of –bak, dan kun je daar het verhakseld snoeihout verwerken.
5. Zet je grasmaaisel in als mulch
Wist je dat je vaste planten en struiken heel blij zijn met grasmaaisel als muchmateriaal? Mulchen is het bedekt houden van de bodem met een laag organisch materiaal, in dit geval grasmaaisel, maar het kan ook versnipperd snoeihout zijn (zie punt 4). Wanneer je de bodem afschermt met een mulchlaagje van zo’n 2-3 cm dik , krijgt onkruid geen kans. Mulch beschermt de bodem bovendien tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind.
6. Kippen scharrelen graag rond in wat grasmaaisel, maar niet te veel
Kippen scharrelen graag rond in wat grasmaaisel. Je kan je kippen gerust een handvol maaisel geven, maar overdrijf zeker niet! Het grasmaaisel kan immers snel blijven vastzitten in hun krop en dan kunnen ze stikken. Opletten hiermee dus.
7. Verwerk je grasmaaisel in je thuiscompost
Heb je een composthoop, -vat of verschillende compstbakken? Dan kan je grasmaaisel verwerken in je thuiscompost. Als je naast het maaisel voldoende ‘bruin materiaal’ zoals snoeihout toevoegt, kan je van dat maaisel prima compost maken.
8. Laat het gras maar groeien en ga voor een bloemenweide
Misschien ben je het al jaren gewoon om je gazon mooi kort te houden en dat kan ook zijn voordelen hebben, zeker met jonge kinderen. Maar waarom je gras eens niet wat langer laten groeien? Of waarom van een gedeelte van je tuin geen stukje hooiland of bloemenweide maken?
Een bloemenweide krijg je door het grasgedeelte gefaseerd te maaien. Maai pas een eerste keer vanaf half juni. Bloemen krijgen zo de kans om zelf zaad te vormen en de diversiteit die hieruit ontstaat, is een walhalla voor vlinders en andere insecten. Een tweede keer maaien doe je pas in september.
Een bloemenweide bespaart je heel wat werk én grasmaaisel. En je krijgt er een mooi stukje natuur voor in de plaats.