Benieuwd naar de eerste resultaten?

Op 1 april 2019 zijn we als eerste in België gestart met de nieuwe blauwe zak. Naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen nu zo goed als alle plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak. En dat is goed nieuws, want afval dat verzameld wordt in de blauwe zak kan via recyclage een tweede leven krijgen.

De bedoeling van de nieuwe blauwe zak is om meer recycleerbare afvalstoffen uit de gele huisvuilzak te weren, want afval in de gele huisvuilzak gaat rechtstreeks naar de verbrandingsoven.
De eerste cijfers tonen alvast aan dat dit aardig lukt.

De nieuwe blauwe zak in cijfers

Van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2020 zamelden we met z’n allen in totaal 4.154 ton PMD in. Dit komt overeen met een gemiddelde van 23 kg PMD per inwoner. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zien we een stijging van 7 kg per inwoner, of een stijging van 45%!

De stijging van het PMD laat zich ook voelen in de ingezamelde hoeveelheid huisvuil dat 4,5 kg per inwoner is gedaald. En daar mogen we best trots op zijn!

Waarom is het belangrijk om goed te sorteren?

Alleen als we goed sorteren, kan er goed gerecycleerd worden. Het volstaat niet om je plastic verpakkingen zomaar in de blauwe zak te gooien. Zijn deze slecht voorgesorteerd, dan worden ze alsnog verbrand.

Volg daarom goed volgende richtlijnen, en draag zo je steentje bij aan meer recyclage:

  • Volgende verpakkingen mogen allemaal in de nieuwe blauwe zak:
    • Bijna zo goed als alle plastic verpakkingen zoals plastic flessen, flacons, schaaltjes, vlootjes en bakjes, potjes en tubes, folies en zakjes
    • Metalen verpakkingen zoals drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium bakjes en schaaltjes, metalen deksels, doppen en kroonkurken 
    • Drankkartons
  • Opgelet! Plastic verpakkingen met een grotere inhoud dan 8 liter, met een kindveilige sluiting, of die giftige, bijtende producten, motorolie, pesticiden en siliconentubes bevat hebben zijn NIET toegelaten in de nieuwe blauwe zak. Dit geldt ook voor verpakkingen uit piepschuim of andere plastic voorwerpen die geen verpakkingen zijn zoals plastic emmers, regenponcho’s, regenlaarzen…
  • Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn en geen etensresten meer bevatten.
  • Gooi alle verpakkingen los van elkaar in de zak. Steek de verpakkingen niet in elkaar of stop ze niet in kleinere zakjes om ze dan zo samen in de blauwe zak te steken. Anders herkent het sorteersysteem de verpakkingen niet, worden ze gezien als “onbekend voorwerp” en worden ze alsnog verbrand.
  • Verwijder de plastic folie van plastic schaaltjes en stop ze los van elkaar in de blauwe zak. Het gaat hier over 2 verschillende soorten plastic die elk apart gerecycleerd worden.
  • Maak niets vast aan de buitenkant van de blauwe zak.
  • Win extra plaats door plastic flessen in de lengte plat te duwen en vervolgens de dop erop te zetten. Ook als je drankkartons en –blikjes platduwt, kan je heel wat plaats in de blauwe zak besparen.