De oude stortplaats met zonnepanelenpark van Verko wordt sinds kort begraasd door 56 schapen. Hiermee trekken Verko en producent Solar Technics mee aan de kar van duurzaam en ecologisch groenbeheer.

De oude stortplaats van Verko, gelegen aan de Schelde in Appels, biedt sinds 2011 ruimte aan een zonnepanelenpark, met zijn 13 ha het grootste uit de regio. Hoewel het groenonderhoud rond het park al enkele jaren uitgevoerd wordt door schapen, gebeurde het onderhoud van het zonnepanelenpark zelf nog mechanisch.

Maar daar is nu verandering in gekomen. Dankzij een internationale samenwerking tussen Verko, Solar Technics, het Franse La Bêle Solution, specialist in eco-begrazing, en schaapherder Vijverhof uit Hamme worden sinds kort 56 schapen ingezet bij het groenbeheer van de site.

“Als afvalintercommunale zetten wij zeer bewust in op duurzaamheid,” legt Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko uit. “Wij zijn dan ook zeer tevreden dat Solar Technics ervoor gekozen heeft om het groenonderhoud van het zonnepanelenpark door schapen te laten uitvoeren. Schapen zorgen niet alleen voor minder lawaaihinder, ze verlagen de ecologische voetafdruk en stimuleren biodiversiteit. En dat zijn elementen die volledig aansluiten bij de visie van Verko.”

Zin om de schapen zelf te komen spotten? Organisaties, scholen en verenigingen kunnen een gratis rondleiding van onze bedrijfssite aanvragen. Meer info vind je hier