Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT. De nieuwe GFT-sorteerregels werpen echter ook verschillende vragen op.
Waarom mogen mosselschelpen en kippenbouten niet bij het GFT-afval en eierschalen of de schildjes van scampi’s wel?
Mossel-, oesterschelpen en beenderen zijn niet composteerbaar. Meer nog, ze kunnen het composteerproces zelfs negatief beïnvloeden. Bovendien kunnen vooral mosselschelpen scherpe stukjes opleveren waardoor de compost minder veilig wordt in gebruik. Eierschalen en schildjes van scampi zijn veel lichter en worden in een professionele compostering voldoende verfijnd.
Waarom mogen de uitwerpselen van de kat wel in de GFT-bak met de uitbreiding en (composteerbare) kattenbakvulling dan weer niet?
Dat heeft met eenduidigheid te maken. Voor de burgers, maar ook voor de ophalers en de composteerders, is het belangrijk om een duidelijke lijn te trekken. Op de markt vind je zowel composteerbare als niet-composteerbare kattenbakkorrels. Om geen vergissingen te maken, wordt als algemene regel gesteld dat kattenbakkorrels niet zijn toegelaten.
Mest van kleine huisdieren mag in kleine hoeveelheden bij het GFT-afval. Kleine/grote hoeveelheden en kleine/grote dieren: wat is precies 'klein' en 'groot'?
We rekenen hier een beetje op het gezond verstand. Een paard is geen klein huisdier, een kat of gezinshond is dat wel. Maar de uitwerpselen van een kennel horen op hun beurt ook niet thuis bij het GFT-afval.
Waarom is het belangrijk dat fruitstickertjes niet bij het GFT-afval belanden? Fruitstickertjes horen niet in de GFT-container of op de composthoop omdat ze van kunststoffen zijn gemaakt en niet vergaan tijdens het composteerproces. Haal de stickertjes dus van het fruit en steek ze bij het restafval voordat je de schillen in de groene GFT-container gooit.
Waarom mogen koffiepads en theezakjes niet meer bij het gft-afval en worden ze ook afgeraden in de adviezen rond thuiscomposteren?
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht. Om de verspreiding van plastic in het milieu te beperken, worden theezakjes en koffiepads daarom geweerd uit het GFT.
Heb je een vraag over de afvalinzameling, sorteerregels…? Dan kan je ons steeds