De Handhavingscel van Verko houdt toezicht op de netheid van de glasbolsites. Achtergelaten afval wordt snel verwijderd. En de dader? Die zal niet meer makkelijk kunnen ontkomen, want camera’s registreren het sluikstortgedrag rond de glasbollen. Wichelen, Wetteren, Laarne en Melle keurden als eerste gemeenten in onze regio de inzet van camera's op hun grondgebied goed.

In de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil op glasbolsites gaan dagelijks twee medewerkers van de Handhavingscel op pad om de sites grondig te reinigen. Op die manier krijgt elke glasbolsite minstens één keer per week een onderhoudsbeurt. Sluikstort en zwerfvuil worden deskundig verwijderd. Einde verhaal? Toch niet, want de dader riskeert een fikse boete en die pakkans wordt groter nu camera’s de glasbollen stevig in het vizier hebben. De gemeenten Wichelen, Wetteren, Laarne en Melle keurden als eerste in onze regio de inzet van mobiele camera’s in de buurt van glasbollen goed. Via dit project kan de Handhavingscel van Verko het opkuisen van glasbolsites combineren met voorbereidend werk voor de instanties die bevoegd zijn om sluikstorters te sanctioneren. 

Met de Handhavingscel heeft Verko een krachtig instrument in handen om de problematiek van sluikstort in de regio Dendermonde-Wetteren nog steviger aan te pakken. Medewerkers van de cel zijn dagelijks op stap om de glasbolsites grondig te reinigen. “Vaak weten we niet wie het afval daar moedwillig heeft geplaatst,” zegt Verko-voorzitter Dirk Abbeloos, “maar met de inzet van mobiele camera’s komt daar verandering in. De eerste camera is al actief in Wichelen. Ook de gemeenten Wetteren, Laarne en Melle gaven hun fiat voor een camera. Van zodra alle administratieve formaliteiten vervuld zijn, kunnen we ook daar één glasbolsite per gemeente onder het vizier van een camera plaatsen. Verko beschikt in totaal over 10 mobiele camera’s, zodat elke gemeente in ons werkingsgebied gelijktijdig gebruik kan maken van één camera en het grote voordeel van mobiele uitrustingen is dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn.”

De coördinator van de Handhavingscel is gemachtigd om de opgenomen beelden te bekijken. In geval van sluikstort zal hij de beelden met identificatiegegevens doorgeven aan de politie voor verdere opvolging. Daders riskeren een fikse boete, niet alleen voor het sluikstorten rond glasbollen, maar ook op andere locaties. Wanneer de politie of medewerkers van de gemeente ergens sluikstort zien, labelen ze dit en contacteren ze de Handhavingscel voor inzameling. Ook hier geldt dat Verko eventueel aangetroffen identificatiegegevens doorgeeft aan de politie of GAS-ambtenaar.