Het sorteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt vanaf 1 januari 2019 eenvoudiger. Vanaf dan is immers alle composteerbaar keukenafval toegelaten in de groene GFT-container.

Dat betekent dat er naast groenten en fruit, ook vlees- en visresten, eieren, kaas… in de GFT-container mogen. Deze vereenvoudigde sorteerregels zullen de hoeveelheid restafval en dus ook de afvalfactuur doen dalen. Er wordt minder afval verbrand, wat dan weer goed is voor het milieu.

Vereenvoudigde sorteerregels

De sorteerregels voor GFT-afval zijn aan herziening toe. Materialen zijn immers van samenstelling veranderd, net als de inzichten in de verwerking van GFT. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van dierlijk materiaal samen met het GFT-afval. Hierdoor kan de inzameling van GFT-afval uitgebreid worden tot quasi alle keukenafval.  

Goedkoper en duurzamer

Méér GFT betekent minder te verbranden restafval, wat een besparing inhoudt op de afvalfactuur, zowel voor de gemeenten als voor de burgers. Het keukenafval dat niet meer verbrandt wordt, wordt nu gerecycleerd tot compost.

Dirk Abbeloos, Voorzitter Verko: “Onze composteerfabriek in Appels is operationeel klaar om deze extra afvalstoffen te verwerken. Tijdens het productieproces worden eventuele ziektekiemen bij een hoge temperatuur uitgeschakeld. Hierdoor kunnen nu ook dierlijke etensresten op een veilige manier verwerkt worden tot compost."

Nieuwe GFT-sorteerregels

Vanaf 1 januari 2019 mogen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het GFT-afval:

  • Keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk)
  • Vlees- en visresten
  • Schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen)
  • Vaste zuivelproducten (bv. kaas)
  • Eieren en eierschalen
  • Mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn…)

Theezakjes en koffiepads horen voortaan niet meer bij het GFT-afval, dit om de verdere verspreiding van plastics in het milieu te beperken. Uit onderzoek blijkt immers dat deze zakjes en pads kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters zijn wel nog steeds toegelaten.